Mistrovství republiky mládeže Bystrc, Vyškov, Dragon 06/2023

Mistrovství republiky mládeže Bystrc, Vyškov, Dragon 06/2023

07.06.2023 U10 U12 U8


Naši zástupci se účastnili turnaje mistrovství republiky mládeže v ragby pro rok 2023, které proběhlo na 3 hřištích. Kategorie U8 hrála za ARC na hřišti RC Brno Bystrc, kategorie U10 hájila barvy ARC ve Vyškově a konečně kategorie U12 hrála v rámci AMMORu na půdě Dragonu Brno.
Všechny kategorie jeli společně autobusem z Chrášťan brzy ráno, kromě tedy několika zástupců týmů v rámci AMMORu pro U12.
Jak už zmíněný popis napovídá, jednalo se o opravdu velkou akci.

Následující řádky platí jen pro kategorii U12, která hrála na Dragonu.
Naší nevýhodou hned od začátku byla sestava pouze o 12 hráčích, původní počet měl být 15, ale bohužel 3 odpadli na poslední chvíli kvůli nemocem a jiným problémům. Navíc hned v prvním zápase se bohužel zranil Honza, který se vrátil až na poslední zápas, kdy po zranění zase nehrál Kuba.
Konkurence byla velmi silná, bylo vidět, že na turnaji je v podstatě to nejlepší, co je možné v České Republice najít.

Zástupci AMMORu s pěti hráči ARC předvedli důstojné výkony, snad kromě částí jednoho ze zápasů, kde pozornost byla trochu vlažnější.
První zápas s Říčany, skončil pro nás nejvyšším bodovým rozdílem, byla tam vidět kvalita soupeře, který vynikal hlavně v boji o šišku po skládce našeho hráče. Jinými slovy ukrasli nám v rucku opravdu hodně míčů.
Druhý zápas s Vyškovem jsme vyhráli díky tomu, že naši hráči značně zvýšili svou bojovnost a chuť, ale i kvůli tomu, že soupeř nám toho více dovoli.
O rozdělení mezi Bowl/Cup jsme hráli s Pragou, která byla nad naše síly, trochu nám zde utekl začátek a ke konci už byla znát rezignace.
Následný zápasy se Spartou jsme prohráli jen o jediný bod. Naši bojovali opravdu srdnatě a k vítězství chybělo jen kousek, zápas byl opravdu vyrovnaný.
Další zápasy s Dragonem Brno a Brno Bystrc byly podobné, na hráčích už bylo znát vyčerpání z celého dne související s malým množstvím střídajících hráčů a zraněním opory týmu (Kuba).
I když výsledkově to úplně nevypadá, myslím, že hráči zaslouží pochvalu od trenérů. Bojovali a snažili se plnit pokyny trenérů. Mezi jednotlivými zápasy zlepšili například zmiňovanou podporu, lajnu po výkopu, nebo posunu v obraně.
S přihlédnutím k tomu, že v této hrací sestavě spolu nemáme možnost trénovat a setkáváme se pouze na turnajích, zároveň jsme nastupovali proti tomu nejlepšímu co v dané kategorii v republice máme, tak byl výkon chválihodný.
V souladu se rčením: "Není důležité vyhrát, ale ... užít si to a něco nového se naučit (zúčastnit se je moc málo)", můžeme být tedy s naším účinkováním spokojeni.
Neznamená to, že nemáme na čem pracovat, například individuální skládky, nebo rozhodování (útočíme často do plných) nám dělá problémy.

Na závěr jedna poznámka autora:
Osobně si myslím, že množství zápasů, které bylo na tomto turnaji je pro hráče příliš a to nejen proto, že jsme měli jen 12 hráčů. Je těžké znovu na každý zápas nabutit a rozhýbat celý tým, který v průběhu turnaje schytal množství šrámů.

Odkaz na celou fotogalerii zde: https://photos.app.goo.gl/N6M3yeMJeWBiBeBL9.

Kategorie